Església de Sant Pius X
(Barcelona | El Congrés i els Indians - Barcelonès)

Barcelona - Església Sant Pius X (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJosep Soteras Mauri
Situació Cardenal Tedeschini, 52
L'església Sant Pius X és obra de Josep Soteras, urbanitzador principal del barri del Congrés. Va ser projectada l'any 1952, coincidint amb la celebració del Congrés Eucarístic, presidint la plaça d'aquest mateix nom, tot i que no es va enllestir fins uns quants anys després. És una nau en forma d'hangar, amb arcs de formigó ben visibles, un porxo-visera horitzontal i amplíssim. Té una forma simple, però contundent, amb volums retallats i clars, per destacar entre els blocs de pisos. Contrasta fortament la seva presència amb el conjunt de construccions que l'envolten, com una fita. Només la torre-campanar exempta, calada i lleugera, hi estableix relació en alçada. Els edificis del darrere abracen el conjunt com un teló de fons, formant un arc rere l'absis.

Interiorment destaca la coberta, amb panells corbats de formigó prefabricat, de formes triangulars. Les parets perimetrals són de maó vist, amb vitralls correguts a la part més alta. Compta amb una capella lateral dedicada al Santíssim. Vitralls, murals ceràmics i retaule de pedra del Grup Flamma (Domènec Fita, Albert Garcia, Joan Lleó).