Torre Rosa (Villa Jazmines)
(Barcelona | El Congrés i els Indians - Barcelonès)

Barcelona - Torre Rosa (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Torre Rosa (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

AutorFerran Tarragó Nogué
Situació Carrer Francesc Tàrrega, 22
La Torre Rosa es va dir anteriorment Villa Jazmines i va ser un habitatge d'estiueig de gran distinció, amb torre-mirador. El seu propietari va ser José Racionero Torres i el seu arquitecte, Ferran Tarragó Nogué, del qual sabem que va projectar també una casa a Tossa, La Pauma. Als anys 50, va passar a ser un col·legi i actualment, un bar elegant. De 1920, sembla que un projecte urbanístic de 1924 plantejava la seva desaparició, que sortosament no es va dur a terme.

Al barri dels Indians, no succeeix com en altres barris o poblacions, on els que retornen enriquits d'Amèrica financen equipaments o edificis públics (també n'hi va haver que van tornar arruïnats). No se sap molt bé el motiu del nom atorgat a aquests carrers: Puerto Principe, Manigua, Matanzas, Campo Florido, Cienfuegos, Pinar del Rio... Hi ha diverses hipòtesis: bé que els proposés Pancho Subirà, l'únic indià que hi ha documentat, bé que es triessin sota l'impacte causat per l'encara recent pèrdua de Cuba. O per una iniciativa municipal dels anys 10-20 que impulsava la tria de noms de poblacions d'Amèrica Llatina, sense més consideracions.

Indians és una denominació popular apareguda als anys 80, acceptada i reblada als anys 90-2000 en noms de places com la de les Havaneres, del Rom Cremat i dels Indians. No es pot considerar un tot homogeni amb el Congrés, sinó que els dos noms donen idea del diferent origen i tipologies constructives que hi ha.

El barri va néixer als terrenys de cultiu de Can Berdura gràcies a la urbanització de la carretera de la Sagrera a Horta (l'actual carrer de Garcilaso), l'any 1867. No és, però, fins a 1895, que pren un fort impuls gràcies a promotors com Pere i Manel Romaní i Andreu i Pere Oliva, i tal com es feia al Guinardó, segons Martí Checa. Hi trobem torres i cases d'estiueig, cases barates construïdes per inversors i blocs de pisos de cooperatives obreres, com diu Ricard Fernández Valentí.