Mas Guardiola (Rectoria)
(Monistrol de Calders - Moianès)

Monistrol de Calders - Mas Guardiola (Rectoria)

Monistrol de Calders - Mas Guardiola (Rectoria) (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Annex a l'Església
Va ser un dels masos més importants del terme, ja des del segle XI. És probable que el seu nom derivi d'alguna antiga torre de guàrdia. Cap a la fi del segle XVI la pubilla del mas Guardiola es va casar amb l'hereu del mas Solà de Sant Esteve, unint en una sola família tots dos importants patrimonis. Al segle XVIII, quan es va ampliar l'església, va quedar adossat al temple i es va convertir en rectoria. I la família es va instal·lar a l'actual mas Solà, que s'acabava de construir damunt de les ruïnes de l'antic mas Balceres.

Als baixos de la casa hi ha vestigis medievals, entre les quals hi ha les restes de l'absis de l'antiga església romànica. A la façana principal de la casa, migpartida per l'església, hi ha un gran portal adovellat i finestres emmarcades amb pedra motllurada. A una façana lateral es conserva un finestral d'arc mixtilini ornat amb el relleu d'una flor.