Església vella de Sant Pere de Viladecavalls
(Calders - Moianès)

Calders - Església vella de Sant Pere de Viladecavalls

Calders - Església vella de Sant Pere de Viladecavalls (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Al costat del mas Llucià
Necessita intervenció urgent
Situada al costat del mas Llucià, per això se la coneix també amb el nom de Sant Pere del mas Llucià. Va ser l'església parroquial de Sant Pere de Viladecavalls, una parròquia de masies esparses documentada des del segle X. L'església actual va ser construïda aprofitant les restes d'un antic temple romànic. A una llinda hi ha la data de 1780. Va ser incendiada l'any 1936 i acabada la guerra es va decidir construir una església nova prop de la colònia tèxtil, molt més poblada.

Era un edifici de dimensions notables, de tres naus separades amb columnes rodones i cobertes amb volta i cúpula. Al lateral de la façana hi ha el campanar de torre. Tot i que abandonada i malmesa, resta una bona part de l'estructura, els murs perimetrals i el campanar es troben en bon estat però la coberta està tota ella esfondrada.