Capella de la Mare de Déu del Remei
(Moià - Moianès)

Moià - Capella de la Mare de Déu del Remei

Moià - Capella de la Mare de Déu del Remei (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Capella de la Mare de Déu del Remei (Foto: Jaume Biosca - Arxiu C.E.C.-, 1920)

Situació Al costat del cementiri
Tot i que està situada a tocar del cementiri, del segle XIX, la capella del Remei és molt més antiga. Va ser edificada l'any 1578 sufragada pel prevere Serapi Saiol, Jaume Saiol i sa muller Àngela, segons indica la làpida original encastada a la façana. Inicialment estava dedicada a la Mare de Déu del Roser.

És una petita capella rural, de planta rectangular, amb sagristia lateral, i absis carrat. La façana principal mostra un interessant portal renaixentista, molt habitual durant el darrer terç del segle XVI, fet "a la romana", amb un frontó triangular on hi ha la fornícula en forma de petxina. L'entaulament descansa sobre pilastres adossades al mur, embellides amb relleus.

Davant de la façana hi ha una creu de terme, de la qual només es conserva el pedestal i la graonada. La creu va ser traslladada per motius de seguretat al costat de l'església parroquial de Santa Maria. Al seu lloc s'hi ha posat una creu de ferro.