Església parroquial de Sant Adrià
(Sant Adrià de Besòs - Barcelonès)

Sant Adrià del Besòs - Església de Sant Adrià

Sant Adrià del Besòs - Església de Sant Adrià (Foto: Albert Esteves, 2019)

Sant Adrià del Besòs - Església de Sant Adrià (Foto: Albert Esteves, 2007)

Sant Adrià del Besòs - Església de Sant Adrià (Foto: Josep de Cabanyes -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1930)

Sant Adrià del Besòs - Església de Sant Adrià (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

AutorJoan R. Ferrater Ducati
Situació Plaça de l'Església
Temple construït entre 1943 i 1949, després de la destrucció, l'any 1936, de l'església antiga. És un edifici amb la façana de maó vist, amb una àmplia nau que té capelles laterals, absis semicircular i cúpula. La façana és flanquejada per dues torres, una de les quals, més alta, correspon al campanar.

L'origen de la primera església de Sant Adrià es pot remuntar al segle X. Situada dalt d'un petit turó, va constituir l'origen del poble, que es va anar estenent al seu voltant. Amb el pas dels segles, l'església es va anar quedant petita i va haver de ser ampliada i reformada en diverses ocasions. El temple que va arribar al segle XX provenia de l'església que van alçar els agustins quan hi van fundar un efímer monestir, al segle XIV, molt modificada al segle XIX. El dia 18 de juliol de 1936 encara s'hi va celebrar missa, però poques hores després va ser incendiat i destruït completament. Després cremava pels quatre costats.