Façana gòtica del carrer del Bisbe
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana gòtica del carrer del Bisbe

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana gòtica del carrer del Bisbe (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Medalló de Sant Jordi

Barcelona - Palau de la Generalitat. Medalló de Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana gòtica del carrer del Bisbe (Foto: Rossend Gri, 2022)

AutorMarc Safont / Pere Joan (escult.)
Situació Bisbe / Sant Honorat
El tram gòtic de la façana del carrer del Bisbe es correspon amb la part posterior del primer palau, construït sota la direcció de Marc Safont, que comptà amb l'ajut d'Aliot de la Font, durant el primer terç del segle XV. Constituïa una tanca que donava a l'hort, en la qual es va obrir un gran arc escarser. Per atorgar-li la sumptuositat que no tenia la façana del carrer de Sant Honorat, aquesta es va coronar amb una barana calada i es va decorar amb arcuacions, falses gàrgoles, pinacles i un extraordinari medalló amb la figura de sant Jordi matant el drac. L'obra va ser realitzada entre els anys 1418 i 1419 i l'escultor va ser Pere Joan (o Johan), nascut poc abans de l'any 1400 i que aleshores devia tenir cap a vint anys. La qualitat i el refinament de l'obra, plenament inscrita dins el corrent del gòtic internacional, és indiscutible i es pot considerar com un dels millors exemples de l'escultura gòtica catalana del segle XV. Representa sant Jordi a cavall, vestit de guerrer amb la creu a l'escut, clavant la llança (desapareguda) damunt del drac, tot plegat envoltat d'una rica ornamentació florida. La virtuositat de l'execució va paral·lela a la delicadesa de la traça, la naturalitat de les formes i la suavitat del moviment.

Cal destacar també la qualitat escultòrica de les gàrgoles i de les 27 mènsules, amb rostres humans, que s'articulen formant una línia recta sota les arcuacions que decoren la cornisa. Una de les gàrgoles representa la princesa de la llegenda de sant Jordi.