Església de Sant Blai del Fonoll
(Passanant i Belltall - Conca de Barberà)

Passanant - Sant Blai del Fonoll (Foto: Albert Esteves, 2010)

Passanant - Imatge de Sant Blai del Fonoll

Passanant - Imatge de Sant Blai del Fonoll (Foto: Josep Roca, 2010)

Situació El Fonoll
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici romànic tardà construït cap a les acaballes del segle XII o inicis del XIII, amb modificacions posteriors. De fet, no hi ha documents que l'esmentin abans de 1306. La seva planta és excepcional, amb una nau corbada i reforçada amb un enorme contrafort, segurament construït al segle XIV, quan es va afegir una capella al mur nord, dedicada a Santa Llúcia, i es va sobrealçar la nau i l'absis. La nau és coberta amb vola de canó apuntada. La portada és d'arc de mig punt, adovellada, amb guardapols exterior i impostes amb motllura de perfil cilíndric. Cal destacar la finestra de l'absis, amb una creu a mode de gelosia, única a Catalunya.

Josep Roca Farré ens afegeix la següent informació:
Actualment, la imatge de Sant Bali del Fonoll és a l'església de Passanant. S'hi va traslladar per motius de seguretat ja que el poble va quedar deshabitat des de finsals dels seixanta i fins al 1998. Aqusta imatge de pedra es diu que pot ser del 1370.