Font d'Hèrcules
(Barcelona | Palau de Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Jardins del Palau de Pedralbes. Umbracle (Foto: Albert Esteves, 2010)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Av. Diagonal, 686
Obra de l'any 1884 feta per a la finca Güell que va precedir l'actual palau. Va romandre oculta fins a l'any 1984, quan la va redescobrir l'arquitecte Ignasi Serra Goday. Eusebi Güell va encarregar-li enjardinar l'antiga masia de Can Feliu i Gaudí va triar com a tema la llegenda del jardí de les Hespèrides, en la qual Hèrcules (segons el mite, fundador de Barcelona) i el drac són protagonistes. El broc de la font és el cap, molt orientalitzant, de l'animal i la pica de pedra té al seu frontal les quatre barres de la senyera catalana. El bust no és l'original, desaparegut quan es va condicionar el conjunt.

A prop hi ha la pèrgola o umbracle, una estructura parabòlica que serveix de suport de les plantes enfiladisses. El seu aspecte no està lluny de les construccions tradicionals -ancestrals-, d'algunes civilitzacions ben distants de la nostra, com de Papua Nova Guinea, Iraq o el Japó (figures 125, 127-128, 153 del cèlebre llibre de Rudofsky).

Rudofsky, Bernard: Arquitectura sin arquitectos. Pepitas de Calabaza, 2020