Nimfa que es pentina (el Retortijo)
(Barcelona | Sant Gervasi - Barcelonès)

Barcelona - Nimfa que es pentina (el Retortijo)

Barcelona - Nimfa que es pentina (el Retortijo) (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoan Borrell i Nicolau
Situació Plaça Joaquim Folguera
Obra de l'any 1929, emplaçada en aquesta plaça des de l'any 1968, estava destinada a formar part de la Font de l'Aurora, un conjunt escultòric situat als Jardinets de Gràcia, on no va ser-hi gaire temps perquè, arran de les queixes dels veïns pel seu excessiu volum, va ser desmuntat l'any 1931. Aquesta era una de les nimfes. Durant uns anys va estar situada al Turó Parc, on hi ha una altra part del conjunt. En urbanitzar-se la plaça que ocupa on hi havia l'antic Ajuntament de Sant Gervasi, al costat del mercat -coneguda aleshores com a plaça Núñez de Arce-, es va decidir el seu trasllat.

El seu autor, Joan Borrell i Nicolau (Barcelona, 1888 - 1951) va ser un dels escultors més notables del Noucentisme, especialitzat en retrats i figures femenines. L'any 1929, quan va realitzar aquesta obra, es trobava en la seva etapa de plenitud. De composició acadèmica, l'obra mostra una figura femenina vestida amb túnica clàssica, arreglant-se el cabell, ajaguda en una posició recaragolada. Això va propiciar que se la bategés popularment com .