Castellvell de Montornès
(Vallromanes - Vallès Oriental)

Vallromanes - Castellvell de Montornès

Vallromanes - Castellvell de Montornès (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Club de Golf Vallromanes
A la part posterior de la Torre Tavernera hi ha les restes de l'antic Castell Vell o Castell Inferior dels Montornès, que no s'ha de confondre amb el castell superior de Montornès o de Sant Miquel, situat dalt d'un turó proper. La documentació antiga conservada no permet distingir si es refereix a un o l'altre. Segons mossèn Mas (Josep Mas i Domènech) en temps mes antichs era nomenada lo Castell Vell, del que'n resta la torre rodona del homenatge á un ángul del edifici actual, creyent que'l nom de Castell vell es per que mes tart va edificarsen un altre dalt de la montanya de Montornès. El que sabem és que, amb el temps, el castell va esdevenir una masia fortificada que, l'any 1718, va ser transformada en la residència senyorial que ens ha pervingut, coneguda com la Torre Tavernera. El que resta és una torre de planta rodona, segurament l'antiga torre d'homenatge, que conserva troneres i espitlleres, i alguns murs annexos.