Castell de Sant Miquel o de Montornès
(Montornès del Vallès - Vallès Oriental)

Montornès del Vallès - Castell de Sant Miquel (Foto: Antoni Grifol, 2011)

Montornès del Vallès - Castell de Sant Miquel (Foto: Pere López, 2008)

Montornès del Vallès - Castell de Sant Miquel. Postal antiga

Situació Cim que hi ha entre el coll Mercader i el turó de la Salve
Situat dalt d'un turó, a la divisòria entre els termes de Montornès i de Vallromanes, erigit sobre les restes d'un poblat ibèric, del qual encara en resten alguns vestigis uns metres més avall. Està documentat des de l'any 1108 (castrum de Monte Tornoso. El llinatge dels Montornès apareix esmentat pocs anys després, en un llegat testamentari de l'any 1157 pel qual Pere de Montornès llega el castell amb els seus feus al seu germà Guillem. L'any 1172, el senyor eminent de Montornès era Guillem de Bell-lloc i, en la mateixa època, la nissaga dels Montornès va emparentar amb els Santa Coloma. A finals del segle XIII, el castell estava sota el domini de Berenguer d'Entença i va passar després a mans dels Centelles, sota domini reial. A mitjan segle XIV el rei Pere el Cerimoniós el va cedir a Pere de Montornès. Va resultar molt afectat pel terratrèmol de 1448. Al segle XVII era en mans dels Taverner, en acabat comtes de Darnius. L'any 1718, el comte va reconstruir la torre Tavernera, que va substituir el castell com a centre de la senyoria.

El que resta avui en dia és una torre circular, destruïda en part, alguns trams de les muralles i restes de la capella de Sant Miquel, erigida al segle XVII per substituir la capella medieval, que no ha deixat restes.