Can Coll
(Lliçà de Vall - Vallès Oriental)

Lliçà de Vall - Can Coll

Lliçà de Vall - Can Coll (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Can Coll (Foto: Raül Costal -Invarquit.gencat.cat-, 2022)

Lliçà de Vall - Can Coll (Foto: Agnès Sarri i Pons, Jordi Sarri i Vilagell -Invarquit.gencat.cat-, 1994)

Lliçà de Vall - Can Coll (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Lliçà de Vall - Can Coll (Foto: Ricard Martí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1932)

Situació Crtra. C-155 (Av. del Pla), al km. 13,7 trencall sud
Can Coll és la masia més important del terme. Compta amb una capella, dedicada a sant Joan, documentada ja l'any 1009. És possible que en aquella època existís ja la masia, tot i que no hi ha documentació que l'esmenti fins a l'any 1312, quan apareix documentat Jaume de Coll. Al segle XVIII, els Coll van enllaçar amb la noblesa amb el matrimoni de la pubilla, Gertrudis Coll, amb el cavaller Joan Llança. Llavors es va ampliar la masia i es va transformar en una mena de palau rural. Des dels anys 70 del segle XX fins a 2002 va allotjar un restaurant. L'any 2017 va ser adquirida per l'ajuntament de Lliçà de Vall i habilitada com a casa-museu.

L'element més rellevant del conjunt és la magnífica torre de defensa, de planta quadrada, construïda l'any 1576, quan el mas era propietat de Pere Coll. Als baixos de la torre es va situar la nova capella de sant Joan, que va substituir l'antiga, i que va ser consagrada l'any 1600. Té semblances molt evidents amb la torre de Can Draper, a l'Ametlla del Vallès, construïda en aquells mateixos anys.