Can Draper
(L'Ametlla del Vallès - Vallès Oriental)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Albert Esteves, 2022)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Albert Esteves, 2023)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Amador Álvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2012)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper. Capella

L'Ametlla del Vallès - Can Draper. Capella (Foto: Amador Álvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2012)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Josep M. Armengol Bas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, entre 1899-1905)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1926)

L'Ametlla del Vallès - Can Draper (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Situació A 200 m de l'autovia de l'Ametlla. Al costat de la rotonda
Masia documentada des de l'any 1172, quan es coneixia amb el nom de Can Barceló. L'any 1393 va passar per matrimoni a mans de Ramon Draper, nom que s'ha conservat fins a l'actualitat. L'edifici actual és fruit d'una reforma del segle XVI, moment en el qual s'alça la torre de planta quadrangular que és l'element més representatiu del conjunt. És un conjunt d'edificis de diferent època situats al voltant d'un pati central tancat. La façana conserva finestres conopials de tradició gòtica, pròpies de l'època. En una d'elles hi ha inscrita la data de 1551.

La torre va ser edificada l'any 1574 per Jaume Draper segons consta en una inscripció a la façana de migdia. A la mateixa façana hi ha la figura d'un guerrer amb el monograma de Crist inscrit al costat i una llegenda en llatí que vol dir Amb aquest signe venceràs. És possible que formés part d'una tomba familiar. A la planta baixa hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, decorada amb pintures. Té semblances molt evidents amb la torre de Can Coll, a Lliçà de Vall, construïda en aquells mateixos anys.