Santa Maria de Gaüses
(Vilopriu - Baix Empordà)

Vilopriu - Santa Maria de Gaüses

Vilopriu - Santa Maria de Gaüses (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Gaüses. Barri de l'Església
L'església de Santa Maria està documentada des del segle XIII, tot i que el que avui veiem és del XVIII (hi ha diverses dates en tot l'edifici, des de 1724 a 1776).

És un gran temple a la part més alta del barri, al qual s'accedeix per una escala situada sota el campanar. Té una nau amb capelles laterals i coberta per voltes d'aresta, absis poligonal, teulada a dues vesants iuna façana poc ornamentada. Amb una gran porta allindada, sota un arc de descàrrega, fornícula, finestra i ràfec. Murs de paredat i carreus. Campanar quadrangular a la base i vuitavat a la part superior, amb grans obertures d'arc ogival.

Pateix un cert estat d'abandonament.