Can Barbosa (La Gordíssima)
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Can Barbosa. Abans de la restauració (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Can Barbosa. Abans de la restauració (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Barcelona - Can Barbosa. Abans de la restauració (Foto: Graciel·la Vidal, 2009)

Situació Pons i Gallarza, 10
Edifici residencial de planta baixa i dues plantes pis, del qual consta la construcció cap a 1848 per ser cafè, sala de ball i teatre. Després el va ocupar l'Ateneu Obrer de Sant Andreu i posteriorment, va tenir diversos usos comercials (com la sastreria Can Barbosa, de la que li quedà el nom) a la planta carrer, estudis i tallers. Entre 2000 i 2015 va ser un local ocupat, conegut com la Gordíssima (pel fet d'estar situada a la cantonada amb el carrer Gordi). Finalment, fou ocupat breument de nou l'any 2019 i el 2021, l'equip 080 Arquitectura endegà la rehabilitació com a edifici d'habitatges.

A la façana, de dibuix senzill, veiem un primer estrat amb la porta d'entrada i un parament amb imitació de carreus; un segon amb tres obertures d'arc de mig punt i balcó corregut i un tercer, amb el mateix tipus d'obertura amb balcó individual. La decoració d'aquests és d'esgrafiats geomètrics i sanefes, molt degradats. Corona la façana un tester clàssic.