Ca l’Estruch
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Ca l'Estruch, abans de la reforma (Foto: Graciel·la Vidal, 2009)

Barcelona - Ca l'Estruch, durant la reforma

Barcelona - Ca l'Estruch, durant la reforma (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Situació Pons i Gallarza, 32
A l'Edat Mitjana, consta ja l'existència d'un edifici agrícola en aquest punt, al camí de Sant Andreu a Horta. I al segle XVI, ja era una masia típica, que es coneixeria després amb el nom de Can Riera. Al segle XVIII, la família Riera emprèn reformes a la façana i l'interior. A finals del segle XIX, el matrimoni de la pubilla Riera amb el senyor Estruch no tan sols va comportar el canvi de nom de la casa, sinó que, a més, es va ampliar, tot ennoblint-la.

La filla Estruch Riera, religiosa, va acabar cedint la propietat a la congregació de les Germanetes de l'Assumpció, les quals, entre 1949 i 1959, transformen la masia en un convent. La reforma duta a terme implica l'augment del volum edificat existent. Hi afegeixen un annex amb una gran capella i una planta superior, i edifiquen un nou edifici a l’interior d’illa que contenia les cel·les desfigurant totalment l'antic habitatge. I encara el 1977, s'executen obres de reforma interior per convertir el convent en una escola. L'any 2018 l'edifici va ser totalment remodelat per convertir-lo en moderns habitatges, segons projecte dels arquitectes Olga i Daniel Gutiérrez Prat, de l'estudi 080, tot respectant la façana de l'antiga masia, abocada al carrer Pons i Gallarza.

D'aquesta en destaca l'arc adovellat de mig punt, les finestres emmarcades en pedra i el cos més alt, amb tres finestres a manera de galeria de solana. Els diversos cossos afegits, de diferents volumetries, s'unifiquen pel tractament dels paraments amb un estuc llis i filetejat.