La Novísima. Villa Pepita
(Calldetenes - Osona)

La Novísima

Detall xemeneia

Detall xemeneia (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Torre rodona

Torre rodona (Foto: Carme Torrents. Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya, 1981)

Torre quadrada

Torre quadrada (Foto: Carme Torrents.Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya, 1981)

Situació Carretera de Folgueroles
L'antiga masia va ser reedificada cap al 1810 -quan l'arrendatari era Jaume Masramon- després de les malvestats patides amb el pas dels soldats francesos. Ja als segles XVII-XVIII, actuava com a masoveria del monestir de Sant Tomàs. Després de la desamortització, fou subhastada el 1850 i adquirida per l'especulador Cicarelli. El 1909, Pepita Sitges, veïna de Barcelona, es fa amb ella i la reforma per a l'estiueig. L'ampliació s'iguala amb el preexistent mitjançant l'arrebossat i la pintura uniformes.

A ponent de la casa vella hi ha un cos rectangular de planta baixa i primer pis, flanquejat per dues torres. El cos està rematat de forma arquitravada amb un terrat a la teulada, protegit per una barana metàl·lica, sota la qual hi ha una cornisa. Com a elements decoratius destaquen els motius historicistes que es concentren especialment en la finestra geminada del primer pis, protegida per un guardapols i amb una columna central, a imitació d'un finestral gòtic; i la finestra balconera del primer pis, amb una dovella central en forma de palmera a la part superior. També a la cornisa de sota l'ala, s'alternen permòdols i traceries amb motius vegetals. A banda i banda d'aquest cos rectangular hi ha dues torres ornamentals.

La torre ubicada a la cantonada S-O de la casa és de planta circular. És de planta baixa, primer pis i segon pis, i un terrat al cim protegit per un mur de merlets. Sota aquest mur s'ubica un fris decoratiu similar al del cos central. Com a obertures destaquen un seguit de tres finestrals enreixats a la planta baixa i un gran balcó perimetral que recorre tot el primer pis. Els finestrals del primer pis que donen accés al balcó són amb llinda, i una dovella palmejada, similar a la del cos central. Al segon pis, destaca la presència d'un seguit de finestres en forma de rombe, que recorren el mur. Entre el primer i el segon pis, un fris de rajola el guarneix exteriorment. Són rajoles quadrangulars de color blanc, amb una decoració litogràfica que permet llegir "Villa Pepita", amb dos trèvols a banda i banda.

La torre de la cantonada N-O és de planta quadrangular i es cobreix amb una teulada a quatre aigües molt inclinada. Destaca la presència d'un balcó al primer pis, amb una barana de pedra amb decoracions florals. També hi veiem un finestral geminat, compartimentat per quatre columnes quadrangulars rematades amb un capitell vegetal. Aquesta tipologia de finestral es repeteix a les quatre cares del segon pis de la torre. Cal remarcar la presència de ceràmica vidrada, decorada amb motius vegetals, cobrint els ràfecs de la teulada i el balcó.

Hi ha, a més, la cabana de la vella casa de pagès, que porta la data de 1825 a la llinda.