El Verdaguer
(Calldetenes - Osona)

Calldetenes - El Verdaguer. Llinda datada 1778 a una finestra (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - El Verdaguer. Cobert

Calldetenes - El Verdaguer. Cobert (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Situació Carretera de Sant Julià
Gran casal construït en diferents èpoques i format per diversos cossos. La primera notícia documental prové del 1254, tot i que els seus orígens es remunten als segles XI i XII. Al XIII (i també al XVI) pateix un cert sotsobre però es reactiva als segles següents, engrandint-se i adquirint nous terrenys, amb modificacions realitzades fa pocs anys.

L'habitatge actual, edificat aprofitant el desnivell del terreny, té forma de L. El més antic, del segle XVI, és un cos quadrangular cobert a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, de planta baixa i primer pis, encarada a migdia; i un altre cos, del XVIII, de planta rectangular que s'adossa al mur de ponent del cos primigeni. Aquest cos posterior és de planta baixa, primer i segon pis i sorgeix pel cobriment dels estables. Amb el temps, la cabana -edificació independent amb un gran arc d'entrada, per guardar estris diversos- acaba unida a aquesta façana de ponent, molt allargada.

La façana antiga i principal té al davant un pati inclinat amb la roca del terreny com a terra. A la part sud de l'entrada hi ha un pas soterrat format per una gran volta de diafragma, que connecta el pati amb la façana nord, i que servia per al trànsit rodat de carros, accés directe a les corts.

El material constructiu és maçoneria irregular i arrebossat i carreus ben treballats a les obertures, algunes datades.

A l'interior, ben conservat, cal esmentar l'existència d'un petit oratori.