Església de Santa Cristina d'Aro
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Església de Santa Cristina

Santa Cristina d'Aro - Església de Santa Cristina (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des de l'any 1041, va ser durant l'edat mitjana la parròquia principal de la Vall d'Aro. L'edifici que ens ha pervingut, mantenint en gran part l'estructura romànica, és fruit de diverses modificacions i ampliacions posteriors. Pel que fa a la part més antiga, es combinen elements de caràcter preromànic (arcs de ferradura) amb elements del primer romànic (absis semicircular, decoració llombarda) propis del segle XI avançat.

Consta de dues naus juxtaposades amb un fals transsepte elevat. Probablement va ser concebuda originalment com una església de tres naus. Una de les naus està capçada amb un absis semicircular mentre que l'altra aboca a una sagristia construïda al segle XVIII. En aquella època es degué construir també el terrabastall que li va aportar més alçada i el portal classicista, on hi ha la data de 1781. Al mur de migdia hi ha una porta més antiga, amb arquivoltes decorades, habitual als segles XII-XIII. El campanar és de base romànica però no va ser coronat fins al segle XX.

A l'interior és on es conserven les estructures més antigues. Les voltes són de canó, lleugerament apuntades. Els dos arcs que aboquen al transsepte i els arcs de comunicació de les naus (formers) són tots de ferradura. La volta de canó del creuer està més elevada i està reforçada per un arc toral de marcada ferradura. Les capelles laterals del costat nord van ser afegides als segles XVI o XVII.