Torre Salbana (o Salvana)
(Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Albert Esteves, 2008)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (Foto: Oriol Ribera, 2020)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Situació Entrada de la Colònia Güell, prop de la carretera
Necessita intervenció urgent
Torre defensiva de planta circular, antigament denominada Torre d'Eles, documentada de molt antic, concretament des de 992. Durant els segles XIV i XV se la coneixia amb el nom de Sacort. Va passar a la família Salbà, que li ha donat nom, pel matrimoni d'Elisabet-Joana de Montmany amb Pere de Salbà i Escarit, germà del baró de la Bisbal del Penedès.

La torre que s'ha conservat, integrada dins d'un casal gòtic ruïnós, reformat a la fi del segle XIX, és fruit d'una reconstrucció del segle XI. És de planta circular i té un diàmetre interior de 4 m i exterior de 7,80 m. L'alçada de la part antiga és d'uns 15 m dividits en tres pisos. parament molt homogeni conformat per petits carreus disposats en filades horitzontals. La porta original, de mig punt, és al segon pis, i degué ser refeta en època gòtica. En aquest mateix pis hi ha una finestra neomedieval afegida amb la reforma del segle XIX. Una mica més amunt hi ha dues espitlleres i una altra finestra, també tardana. La restauració neogòtica va afegir al capdamunt de la torre amb una falsa barbacana de maó vist coronada amb merlets.