Torre Salbana (o Salvana) (Santa Coloma de Cervelló - Baix Llobregat)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Albert Esteves, 2008)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Santa Coloma de Cervelló - Torre Salvana (o Salbana) (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1918)

TipusTorre fortificada
PeríodeSegle X a XII
EstilRomànic
Situació Entrada de la Colònia Güell, prop de la carretera
BCINBé cultural d'interès nacional
Cal interven-
ció urgent
Necessita intervenció urgent
Torre defensiva de planta circular, antigament denominada Torre d'Eles, documentada de molt antic, concretament des de 992. Durant els segles XIV i XV se la coneixia amb el nom de Sacort. Va passar a la família Salbà, que li ha donat nom, pel matrimoni d'Elisabet-Joana de Montmany amb Pere de Salbà i Escarit, germà del baró de la Bisbal del Penedès.

La torre que s'ha conservat, integrada dins d'un casal gòtic ruïnós, reformat a la fi del segle XIX, és fruit d'una reconstrucció del segle XI. És de planta circular i té un diàmetre interior de 4 m i exterior de 7,80 m. L'alçada de la part antiga és d'uns 15 m dividits en tres pisos. parament molt homogeni conformat per petits carreus disposats en filades horitzontals. La porta original, de mig punt, és al segon pis, i degué ser refeta en època gòtica. En aquest mateix pis hi ha una finestra neomedieval afegida amb la reforma del segle XIX. Una mica més amunt hi ha dues espitlleres i una altra finestra, també tardana. La restauració neogòtica va afegir al capdamunt de la torre amb una falsa barbacana de maó vist coronada amb merlets.