Casa Balbina Mas de Miquel
(Barcelona | Diagonal - Travessera - Barcelonès)

Barcelona - Diagonal, 516-524 (Foto: Anna Corcoll, 2018)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorDomènec Sugranyes Gras
Situació Av. Diagonal, 516-524 / Tuset, 1
Es coneixia amb el nom de la casa gran o la casa Rothschild i va ser el primer gran edifici barceloní on es va fer servir el formigó. Promoguda pels marquesos de la Pobla de Claramunt, Balbina Mas i Antoni Miquel i Costas, un destacat industrial paperer, va ser ocupada durant molts anys per l'hotel Diagonal Tuset. Tot i que el projecte data de 1922, sembla que l'edifici no es va acabar fins a l'any 1927. La casa, d'un estil monumentalista que ens remet a l'estil beaux arts francès, està encarada al xamfrà, on sobresurten dues cúpules bessones. Destaca especialment el seu pati interior, un espai que recorda l'escala oval del palau Barberini, cobert amb una claraboia, i el portal, de reminiscències modernistes.

Josep Casamartina, en un article al diari El País de l'any 2008, diu que Sugranyes, deixeble de Gaudí, es deixa anar a la Casa Mas de Miquel i subverteix el llenguatge finolis estil Ritz, de final dels anys deu i els primers vint del segle passat, per compondre una façana passada de voltes i anticlàssica per l'excés, amb una entrada de carruatges que du a un insòlit pati ovalat, immens, cobert per una claraboia, que en el seu ambient suspès i tènue pren un aire d'edifici de Budapest, atmosfera reforçada per la flaire de balneari que emana, precisament, una sauna masculina situada al soterrani.