Castell de Verdú
(Verdú - Urgell)

Verdú - Castell

Verdú - Castell (Foto: Josep Salvany -Arxiu Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Verdú - Castell

Situació Plaça del Bisbe Comellas, 7-11
Va ser l'origen de l'actual nucli urbà, que es va formar al seu voltant després de la riada que destruí l'antic poblat situat a la riba del riu Cercavins, l'any 1184. El castell està documentat des d'un segle abans (1080) amb el nom de Verduno, i va ser construït poc després de que Ramon Berenguer I reconquerís aquestes terres als sarraïns cap a mitjan segle XI.

Inicialment era un petit clos fortificat de planta poligonal, amb una torre mestra de planta circular amb funcions de guaita i de defensa, que es conserva gairebé intacta. Amb el pas dels anys, perduda la seva funció defensiva, es va convertir en un palau senyorial que va ser residència temporals dels abats de Poblet, senyors de la vila des de l'any 1227. Així, entre els segles XIII i XV es van anar construint al voltant de la torre diverses dependències amb elements gòtics i renaixentistes. La casa-palau té tres plantes, a la superior hi ha la sala gòtica de l'Abat Copons (1316-48), amb uns notables finestrals ogivals que s'obren a la muralla. Als peus de la torre hi ha una sala gran amb vuit arcs apuntats i, a sota, l'antic celler, acabat amb volta de canó. Damunt d'aquestes dues estances hi ha una altra sala gòtica a la qual s'adossa una torre que fa de contrafort, coneguda com la Torre Escapçada.

Amb la desamortització, al segle XIX, el castell es va dividir en diverses parts cadascuna de les quals va acabar en mans de diferents particulars. La part més noble va ser adquirida posteriorment pel Patronat de Sant Pere Claver i va esdevenir centre cultural i religiós i també seu del Sindicat Agrícola de Verdú. Molt degradat amb el pas dels anys, l'Ajuntament de Verdú el va adquirir, en la seva major part, l'any 1988 i des d'aleshores s'han efectuat diversos treballs de restauració i consolidació que li han retornat el seu antic esplendor. Des de l'any 2013 és visitable i també es lloga per a la celebració d'actes.