Església de la Mare de Déu del Roser
(Vilagrassa - Urgell)

Vilagrassa - Església de la Mare de Déu del Roser, interior

Vilagrassa - Creu de la Mare de Déu del Roser

Vilagrassa - Creu de la Mare de Déu del Roser (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de les Eres - Plaça de Sant Roc
Construïda l'any 1561 segons consta en una de les claus de volta de la nau, tot i que sembla que hi hagué una primitiva construcció romànica coberta amb volta de canó. Es tracta d'un edifici de nau única, coberta amb una volta de creueria de tres trams i capçada amb un presbiteri carrat. La portalada és renaixentista, flanquejada per columnes acanalades de capitell compost, les quals donen suport a un entaulament presidit per un petit templet amb fornícula, envoltat de volutes. Hi ha un escut heràldic amb tres bolets que fa referència a la nissaga dels Boleda. Segons alguns autors, Jaume Boleda va ser el fundador de la capella.

Té un campanar d'espadanya de dos ulls amb un altre més petit al capdamunt. L'any 1775 es va afegir el nàrtex d'entrada, amb un arc a cada cara, sense volta, actualment tancat amb vidrieres.

La imatge que presideix l'església és d'època gòtica i va ser trobada als anys setanta del segle XX dins un sepulcre del propi temple. Va ser restaurada a Poblet.

Davant l'església s'hi ha traslladat una antiga creu de terme, de ferro sobre basament de pedra.