Creu de terme del Pati
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Creu de terme del Pati, a la nit (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Creu de terme, magolla original conservada al Museu Comarcal

Tàrrega - Creu de terme, magolla original conservada al Museu Comarcal (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Creu de terme del Pati, part original

Tàrrega - Creu de terme del Pati, part original (Foto: autor anònim -Arxiu Fotogràfic C.E.C--, inicis segle XX)

TipusCreus monumentals
AutorPere Joan (atrib.)
Situació Plaça Major
La creu que hi ha instal·lada a la plaça Major és una rèplica idèntica a l'original, elaborada al voltant de l'any 1430 i atribuïda a l'escultor Pere Joan. El conjunt havia quedat molt malmès després que l'any 1862 una forta ventada l'enderroqués. Això va causar molts danys a la creu pròpiament dita i no tants al nus. La creu va ser traslladada i desada al Museu d'Antiguitats de Lleida. L'any 1955 s'encarregà a l'escultor Carles Anadón la restauració i reconstrucció del conjunt, de manera que es va fer una reproducció de la creu i es van integrar els elements originals conservats del nus. L'any 2013 es va decidir retirar el nus per ser restaurat i conservat al Museu Comarcal de l'Urgell, de Tàrrega, on hi ha també les restes de la creu original, i ha estat substituïda per una rèplica idèntica.

Es tracta d'una creu floronada, molt treballada seguint el gust del gòtic florit, que emmarca les figures del Crist i de la Verge en un marc gairebé quadrat format per la unió de quatre arcs conopials. Les figures estan, a més, situades sobre uns dossers que remarquen la part superior de la creu. Pel que fa al nus, hi podem veure les imatges de quatre sants i quatre santes, entre els quals es poden reconèixer sant Pau, sant Miquel matant el drac, santa Llúcia i santa Bàrbara, tots ells protegits per sengles dossers amb pinacles que, en conjunt, conformen una mena de capitell que separa els sants de la creu mateixa.