Església de Santa Maria de l'Alba
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Església de Santa Maria, cap encastat al campanar

Tàrrega - Església de Santa Maria, cap encastat al campanar (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorFra Josep de la Concepció
Situació Plaça Major
Entre els segles XII i XIII es va construir la primera església, d'estil romànic, ampliada al XIV amb una espectacular portada de la qual es conserven, al Museu Comarcal de l'Urgell, les figures de cinc apòstols de dimensions notables.

Al segle XVII, a causa de l'estat precari de l'antiga construcció després de l'esfondrament del campanar, es va decidir construir un nou temple i s'encarregà el projecte al millor tracista de l'època, el carmelità fra Josep de la Concepció, del qual es conserva el plànol original. Van dirigir les obres el manresà Gaspar Roca, després Jaume Ribot i, ja al segle XVIII, Josep Serradell. La construcció es va iniciar l'any 1672 i el nou temple es va consagrar l'any 1696, inacabat. Van quedar sense concloure la portalada original i el campanar, que no s'enllestí fins a l'any 1747, quedant la part superior per enllestir. L'any 1960 es va instal·lar l'actual portalada, del segle XVIII, que havia estat projectada com a portada del cor, obra de Pere Costa.

És un edifici d'una sola nau, amb capelles laterals intercomunicades, quatre a cada costat, que fan la funció de naus laterals. La nau està coberta amb volta de canó amb llunetes, mentre que les capelles es cobreixen amb volta d'aresta. És un fet poc habitual la presència de tribunes obertes al pis superior. La cúpula que s'alça sobre el creuer és de mitja taronja amb nervis, sobre un tambor amb finestres entre pilastres, diferent del projecte concebut per fra Josep. Aquest va preveure només una capella fora de planta, la de les Santes Espines. Però al segle XVIII diverses confraries van demanar tenir capella pròpia i així es van construir la dels Dolors (1704), la del Roser (1728) i la de l'Esperança (1758).

Al campanar hi podem veure tres caps encastats que procedeixen de la portalada de l'església d'Anglesola, del segle XIV, desmuntada l'any 1709.