Edifici Càrcer-Sobies (II)
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Edifici Càrcer-Sobies (II)

Tàrrega - Edifici Càrcer-Sobies (II) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Tàrrega - Edifici Càrcer-Sobies (II) (Foto: Anònim -Arxiu Històric Comarcal de Tàrrega-, inicis segle XX)

Tàrrega - Edifici Càrcer-Sobies

Tàrrega - Edifici Càrcer-Sobies (Foto: postal inicis segle XX)

AutorJosep Coll Vilaclara (atrib.)
Situació Santa Anna, 14 - Av. de Catalunya
Construït l'any 1909, era un edifici molt més gran, que s'allargava per l'avinguda de Catalunya, aleshores carretera de Madrid. L'any 1944 una gran part de l'edifici es va esfondrar, a causa d'una nevada. De manera que va haver de ser enderrocada, tret del tram de la cantonada amb el carrer Santa Anna, que és l'únic que s'ha conservat fins als nostres dies.

Concebut amb una única planta, es va projectar per ser destinat a activitats comercials i culturals. Per això no té gairebé finestres, únicament els grans portals. Així, al llarg del temps va acollir magatzems, cafès, barberies i tota mena de comerços, i també va ser seu de la societat recreativa La Alianza. Estilísticament, s'inscriu en el vessant més expressionista del Modernisme. Combina molts tipus de materials, diversos tipus de pedres, mosaic, maó vist, ferro forjat, i sorprèn la façana del carrer Santa Anna, amb un estret finestral, inscrit dins una mena de compàs de maó vist i ceràmica. Dissortadament, la part conservada no ens permet fer-nos una idea de l'obra original, que només podem intuir en les fotografies antigues.