Santuari Diocesà de la Mare de Déu de Fàtima
(Tàrrega (vila) - Urgell)

Tàrrega - Església de Fàtima

Tàrrega - Església de Fàtima (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorJaume Mestres Fossas
Situació Av. Santuari de Fátima, 18
El barri de Fàtima va sorgir als anys quaranta del segle XX, planificat per l'Ajuntament a l'estil de les ciutats-jardí angleses, i situat als afores de la ciutat. Inicialment es deia Verge de l'Alba. El Santuari Diocesà de Fàtima fou beneït i inaugurat pel bisbe de Solsona, Vicente Enrique Tarancón, l'any 1956. L'església, d'estructura tradicional, però amb un acabat de línies modernes, es va iniciar l'any 1953 i no es va enllestir fins a l'any 1968, quan es va concloure el campanar.

De la web del bisbat de Lleida hem extret la següent informació: Durant l’any 1949 una imatge de la Verge del Rosari de Fàtima va estar peregrinant per tots els pobles d’Espanya. Posteriorment, el bisbe de Solsona va encarregar una imatge de la Verge de Fàtima al mateix escultor que havia fet la de Cova de Iria, la qual va passar per totes les parròquies de la diòcesi, començant per Sidamon com a lloc més occidental del bisbat, en una manifestació itinerant digna de recordar i celebrar. En acabar, el bisbe de Solsona, Mons. Vicente Enrique y Tarancón, va suggerir a les carmelites de Tàrrega que la capella del nou monestir que s’estava erigint (1953) fos convertida en Santuari Diocesà dedicat a La Nostra Sra. de Fàtima, acollint en ell la imatge que havia visitat totes les parròquies. Acceptada la idea per les religioses, el bisbe va escriure una carta pastoral comunicant el projecte d’erigir el santuari a la capella del Monestir del Diví Amor, de la comunitat de l’Orde dels Germans de la Benaurada Verge del Mont Carmel, per a la imatge “Peregrina” (05.04.54), la solemne inauguració del qual va presidir ell mateix l’11 de novembre de 1956, col·locant la imatge de la Mare de Déu a la fornícula del presbiteri de l’altar major.