Nucli antic
(Els Omells de na Gaia - Urgell)

Els Omells de Na Gaia - Casa amb font adossada (Foto: Albert Esteves, 2018)

Els Omells de Na Gaia - Ajuntament

Els Omells de Na Gaia - Ajuntament (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Diversos carrers del poble
El poble està situat a la vall d'un turó que havia estat coronat per un antic castell medieval, del qual no en resta cap vestigi. Al seu lloc hi ha el dipòsit d'aigües. Les cases van descendint pel turó formant carrers corbats, amb escales i petits passatges que els comuniquen. Un traçat urbà que es manté gairebé intacte des de fa molts segles. La major part de les cases són de pedra, algunes reforçades amb contraforts, i conserven bona part dels seus elements tradicionals, com els portals i les llindes, algunes d'elles amb les dates inscrites.

El poble, segurament repoblat a mitjan segle XII, està documentat des de 1152. El castrum Omellis va ser senyorejat per la família Torroja. El seu nom actual prové de l'esposa de Ramon de Torroja, de nom Gaia, que va viure durant la segona meitat del segle XII. El lloc i el castell van ser llegats pel fill d'Eldiarda de Torroja, Simó de Palau, vescomte de Bas, al monestir de Vallbona l'any 1245. Des de llavors i fins a la fi de l'Antic Règim, va formar part de la baronia de Vallbona, senyorejada per la seva abadessa.