Església de Sant Andreu de Montblanquet
(Vallbona de les Monges - Urgell)

Vallbona de les Monges - Sant Andreu de Montblanquet

Vallbona de les Monges - Sant Andreu de Montblanquet (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vallbona de les Monges - Sant Andreu de Montblanquet (Foto: Joan Tous, Calaix.Gencat.cat, 1965)

Vallbona de les Monges - Sant Andreu de Montblanquet (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, anys vint)

Situació Montblanquet. Major
Segons J.M. Sans Travé, es pot identificar aquesta església amb aquella que, a l'edat mitjana, es coneixia amb el nom del Tallat, esmentada l'any 1150. Era sufragània de Sant Llorenç de Rocallaura i al segle XV era de col·lació de l'abadessa de Vallbona.

L'edifici té una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, amb presbiteri recte. Interiorment, el presbiteri ve precedit de dos arcs apuntats. L'aparell constructiu està format per carreus de mida irregular, ben alineats, amb una cornisa a la part superior que descansa sobre mènsules. Destaca especialment el campanar d'espadanya, d'un sol ull, al damunt d'un cos rectangular molt ample. El portal és adovellat, de mig punt, sense guardapols. Al seu costat hi ha una rosassa amb traceria calada gòtica. L'església es pot datar al segle XIII, amb reformes posteriors.