La Panera
(Castellserà - Urgell)

Castellserà - Exterior de la Garuta (Foto: Albert Esteves, 2018)

Castellserà - Antiga sitja al costat de la Panera i la Garuta

Castellserà - Antiga sitja al costat de la Panera i la Garuta (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer de Santa Maria
Es coneix també com la Botiga del Castell o, popularment, el Castell. En realitat es tracta d'un antic graner que posseïa el monestir de Poblet a Castellserà, lloc del qual en tenia el domini, on es guardava el delme o dècima que pagaven els camperols de la seva collita. Va ser construït a l'època de l'abat Domènec Porta (1502-1526), l'escut del qual es pot veure a la dovella principal de la porta. De l'interior en destaquen les gruixudes columnes que sostenen els arcs on descansa la coberta.

Les restes de fonaments que s'han trobat en aquest edifici fan pensar que en aquest mateix indret hi hagué el castell medieval de Castellserà, referenciat durant els segles XII i XIII i que durant el segle següent va passar a formar part de les possessions del monestir de Poblet. L'any 1982 va ser adquirit per l'Ajuntament i destinat a casal de cultura.

Unit a l'edifici de la Panera hi ha la Garuta, de la mateixa època, que ha estat habilitat modernament per acollir la Biblioteca Municipal Valeri Serra i Boldú.