Ca l'Illa
(Barcelona | El Besòs i el Maresme - Barcelonès)

Barcelona - Ca l'Illa (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorCarles Martínez Sánchez
Situació Bolívia, 340-362 / Puigcerdà 132-148
Recinte industrial construït l'any 1930 i ampliat l'any 1940. Té una concepció de recinte fortificat, amb una sola entrada a la cruïlla dels carrers Bolívia i Puigcerdà i un cos en forma de torre, coronat per un petit campanar de ferro. Els diversos edificis presenten volums i alçades diferents però una forta homogeneïtat estilística gràcies al ritme marcat per les obertures i les pilastres de capitell llis. A l'interior, s'utilitza l'arc de mig punt i la cornisa decorada. L'acabat dels edificis és de maó vist, igual que la xemeneia.

L'arquitecte Martínez Sánchez va estar vinculat al GATCPAC, corrent avantguardista que practicava el racionalisme, sobretot. Projecta la casa Roca Barallat, 1932/5 i col·labora a la casa Fàbregas de Luis Gutiérrez Soto, 1933/6. A Ca l'Illa, ell mateix escomet l'ampliació de les naus que va projectar deu anys abans. És quan li atorga al conjunt aquest aire d'art déco, que l'unifica en un tot.

La fàbrica Vicente Illa Cerdà estava dedicada al blanqueig de teixits i estampats. Es va mantenir activa fins a l'any 1993. Posteriorment, les diferents naus han estat ocupades per empreses diverses.