Can Saladrigas
(Barcelona | El Poblenou - El Taulat - Barcelonès)

Barcelona - Can Saladrigas (Foto: Sergi Suárez, 2023)

Barcelona  - Can Saladrigas

AutorFrancesc Pascual, eng.
Situació Joncar, 27-39
InterèsEspecial interès Interessant
La fàbrica de blanqueig i estampat de teixits coneguda popularment com a Can Saladrigas va ser fundada per Antoni Saladrigas l'any 1858. Les primeres naus estaven construïdes al carrer Marià Aguiló. L'any 1876 es va constituir la societat Rafael Saladrigas Hermanos, que va assolir gran importància. Però l'any 1883 es va cremar una part de les naus i això va donar lloc a la construcció del nou edifici fabril del carrer Joncar, el que s'ha preservat fins als nostres dies, juntament amb els
habitatges per als treballadors, integrats al conjunt.
Durant els primers anys del segle XX van anar fent-se ampliacions i va passar a mans de Manuel Saladrigas Freixa, el qual l'any 1913 va constituir la Sociedad Anónima de Servicios Industriales Saladrigas Freixa, que llogava espais a altres tallers i els proveïa d'energia. La crisi dels setanta va fer que el conjunt comencés a deteriorar-se i l'any 1985 es va decidir el seu enderroc. Afortunadament, les campanyes veïnals van aconseguir salvar la fàbrica, la qual va ser adquirida per l'Ajuntament l'any 1998. Transformada en la biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, es va inaugurar com a equipament pel barri l'any 2010.

L'edifici fabril està compost d'una doble nau, dos cossos rectangulars juxtaposats per l'eix longitudinal, tots dos coberts a dues aigües. Tot l'aparell està constituït de maó vist i la seva composició es basa en la repetició de finestrals nus, amb la llinda lleugerament corbada. Les naus s'integren amb els edificis veïns, les cases dels obrers i fins i tot l'accés a l'interior de l'illa, on hi ha una xemeneia adossada a les naus, es realitza a través d'un pas cobert sota les cases.