Torre de les Hores
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Torre de les Hores, bust de Francesc Pujols (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Torre de les Hores, escultura

Martorell - Torre de les Hores, escultura (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer del Mur
El gran interès de la Torre de les Hores, al marge de constituir un interessant exemple de mansió senyorial típica de finals del segle XIX, rau en el fet d'haver estat la residència de Francesc Pujols i Morgades (Barcelona, 1882 - Martorell 1962), escriptor, filòsof, poeta, autor teatral i crític d'art.

Construït el 1888, és un edifici de planta quadrada amb planta baixa, pis i golfes, rematat per una torreta mirador i envoltat de jardí. A la reixa d'entrada hi ha forjada l'escala de la vida, símbol del pensament de Francesc Pujols. El seu interior, conservat amb excepcional cura pels hereus del pensador, manté l'ambientació i els records del filòsof martorellenc. Cal destacar el despatx i la biblioteca, que guarda un important volum de la documentació i de l'obra de Francesc Pujols, així com un notable conjunt d'aquarel·les, olis, gravats i dibuixos dels seus amics artistes: Salvador Dalí, Xavier Nogués, Feliu Elies, Josep Aragay o Ricard Canals, entre d'altres. Des de 1991 és la seu de la Fundació Francesc Pujols.