Església de Santa Maria: capella del Socors
(Agramunt (vila) - Urgell)

Agramunt - Església de Santa Maria, capella de la Mare de Déu dels Socors

Agramunt - Església de Santa Maria, capella de la Mare de Déu dels Socors (Foto: Albert Esteves, 2019)

Agramunt - Església de Santa Maria, capella de la Mare de Déu dels Socors (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Interior de l'església de Santa Maria
La capella del Socors es va construir en dues fases. Una primera, ela anys 1666 i 1667, a càrrec del mestre Gaspar Roca, i una segona cap a 1764, projectada per Joan Brunet, que li va donar la seva imatge actual. Destaca per la volta de l'absis, en forma de conquilla, i la seva majestuosa cúpula. La reixa de ferro forjat va ser realitzada per Joan Farré Magré, l'any 1779.

Està presidida per un destacat retaule barroc, de finals del segle XVII, articulat amb tres pisos i tres carrers. Al pis inferior hi ha figures d'àngels entre grotescos. Al pis central, enmig de columnes salomòniques, hi ha les imatges de dos àngels i al centre, la imatge de la Mare de Déu del Socors, del segle XIII, trobada, segons la tradició, al costat del riu Sió. Capça el retaule un conjunt de tres templets, més gran el del centre i coronat amb una destacada cúpula. Segons Joan Yeguas*, va ser executat entre 1685 i 1719 i es podria atribuir a l'escultor Josep Generes. L'any 1719 seria reformat per Bernat Vilar, fill.

*Joan Yeguas Gassó Escultura del Renaixement i Barroc a l'església d'Agramunt Revista Urtx, núm. 16, 2003.