Nucli antic
(El Pont d'Armentera - Alt Camp)

El Pont d'Armentera - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Pont d'Armentera - El riu Gaià al seu pas pel poble

El Pont d'Armentera - El riu Gaià al seu pas pel poble (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació El Pont d'Armentera
Situat a la riba del Gaià, a la seva confluència amb el torrent de Rupit, el nucli antic del Pont d'Armentera conserva l'estructura circular medieval, de l'època en la qual la vila closa estava tancada dins un recinte murat (resten fragments de la muralla al carrer de Baix). Més tard es va expandir extramurs, primer amb el Raval Vell i després amb el Raval Nou i, a l'altra banda del riu, amb el barri de la Planeta.

Les primeres notícies del lloc són de l'any 980 tot i que la repoblació no es va dur a terme fins al segle XI. La nova població es va bastir sobre les ruïnes romanes d'un antic poblament, al lloc on sembla que naixia l'aqüeducte romà que arribava a Tarragona. Inicialment va formar part del terme del castell de Querol, senyorejat per la poderosa nissaga dels Cervelló. A partir del segle XIII alguns dels drets senyorials van passar a mans del monestir de Santes Creus, el qual va assolir al segle XV el ple domini de la vila.

En aquella època, el Pont d'Armentera iniciava el seu procés d'industrialització, especialment centrat en la indústria tèxtil. Va formar part de la Vegueria de Vilafranca fins al 1716 i del Corregiment de Vilafranca entre 1716 i 1833.