Colònia de Can Bros
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Colònia Can Bros (Foto: Albert Esteves, 2006)

Martorell - Colònia de Can Bros

Martorell - Colònia de Can Bros (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Pla de Martorell, entre els pol. I i II de Solvay
Originàriament hi havia una masia medieval que al segle XVII passà a mans de Jaume Bros, de qui prengué el nom. A començament del segle XIX era propietat de la pubilla Vicenta Bros i del seu marit, Salvador Roca Sunyol, els quals van decidir invertir el seu capital en la construcció d'una séquia, una presa, una serradora i un molí fariner. L'any 1817 Miquel Elies va instal·lar-hi un molí paperer i una fàbrica de draps. Uns anys després s'hi va fer construir una elegant mansió d'estil neoclàssic, amb una capella dedicada a la Puríssima (1832) on reposen les seves restes.

La colònia tèxtil neix amb l’arribada de la família Castells-Catarineu, procedents d’Igualada, el 1852. Es construeixen progressivament els actuals edificis de pisos de la filatura, els habitatges, l’escola i l’església. El 1892 hi havia instal·lades 10.320 pues de cotó, 600 pues de llana i 108 telers. Tres generacions Catarineu gestionarien Can Bros fins que van vendre el conjunt a Fontdevila i Prat (1921), industrials del gènere de punt establerts a Mataró, que a la colònia es van dedicar a la producció de filats. La fàbrica va tancar les portes el 1967.

L'any 1850 el cens de la barriada arribava als 700 habitants. D'aquella època és el conjunt de carrers i habitatges petits i amb poques obertures que donen idea de les condicions de vida i higiene de l'època. Per la seva llunyania del centre de la vila i de la parròquia, s'hi edificà una església d'estil neogòtic projectada per l'arquitecte Joaquim Bassegoda i Amigó el 1897. És un temple de nau única i va ser sufragat per la vídua de Ramon Catarineu.