Església Vella o de la Puríssima Sang
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Església Vella o de la Sang - Gio Pacilio (3) (Foto: Gio Pacilio, 2020)

Alcover - Església Vella o de la Sang - Gio Pacilio (4)

Alcover - Església Vella o de la Sang - Gio Pacilio (4) (Foto: Gio Pacilio, 2020)

Retaule dels Goigs de Maria, procedent d'aquesta església (Tarragona. Museu Diocesà)

Retaule dels Goigs de Maria, procedent d'aquesta església (Tarragona. Museu Diocesà) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Alcover - Església Vella o de la Sang (Foto: cartell in situ)

Alcover - Església Vella o de la Sang (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1913)

Alcover - Església Vella o de la Sang (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

Alcover - Església Vella o de la Sang, inicis segle XX

Alcover - Església Vella o de la Sang, inicis segle XX (Foto: cartell in situ, 2019)

Situació Plaça de l'Església Vella
L'antiga església parroquial d'Alcover conserva només una part de la seva estructura, a causa de l'incendi que va patir l'any 1936 i l'esfondrament de l'any següent, quan es va enderrocar l'edifici de l'antic hospital, que actuava de contrafort. Amb tot, ja havia perdut la condició d'església major d'ençà de la construcció de l'església nova, als segles XV-XVII. Les restes conservades han estat restaurades i consolidades modernament.

El primer document que esmenta l'església és de l'any 1060 tot i que és un moment previ a la repoblació cristiana. No hi ha cap altre esment fins a l'any 1154. L'edifici actual va ser construït a mitjan segle XIII, encara sota l'estil romànic. De nau única, dividida en dos trams mitjançant un arc toral, capçada amb un absis semicircular, que estava coberta amb una volta de canó. L'aparell és fet amb carreus de sauló rogenc, ben tallats i de mida considerable. Al frontis es conserva una magnífica rosassa de tipus radial, considerat entre els més notables de Catalunya d'estil romànic. La porta està formada per dues arquivoltes recolzades sobre dues columnes amb els capitells llisos.

És remarcable la decoració escultòrica interior, amb capitells bisellats amb formes molt marcades i profundes, de motius diversos: una figura masculina ajaguda, una àliga, un griu, un drac i elements vegetals.

Cèsar Martinell fou qui va intervenir-hi per a consolidar les parts subsistents després de la destrucció, com a arquitecte del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional.

D'aquesta església procedeix un retaule gòtic, conservat al Museu Diocesà de Tarragona, dedicat als set goigs de la Mare de Déu, pintat l'any 1457 per Jaume Ferrer II.