Casa de l'Aigua de Trinitat Vella
(Barcelona | Trinitat Vella - Barcelonès)

Barcelona - Casa de les Aigües de Trinitat Vella (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusTorres i dipòsits d'aigua
AutorPere Falqués Urpí / Felip Steva, eng. / Joan Sitges, eng.
Situació Garbí, 2-6 / Vallbona, 92-98
InterèsEspecial interès Interessant
Per bombejar, emmagatzemar i tractar l'aigua procedent de la mina de Montcada i Reixac i conduir-la a Barcelona, l'Ajuntament va projectar una estació de dipòsit i bombeig que, amb l'obertura de la Meridiana, va quedar dividit entre els barris de la Trinitat Vella i la Trinitat Nova. El projecte es va dur a terme entre 11915 i 1919. Actualment, el conjunt forma part del Museu d'Història de Barcelona.

A la Trinitat Vella hi ha l'estació de bombeig i la casa del guarda, mentre que a la Trinitat Nova hi ha els pavellons d'emmagatzematge, depuració i cloració de l'aigua. Les dues estacions estaven connectades a través d'una galeria soterrada que travessa la Meridiana.

El conjunt està format per diverses edificacions situades dins d'un recinte tancat, amb obertures geminades i trams de maó vist. Destaquen especialment les cornises, esglaonades i dentades, i els elements decoratius que les coronen, amb detalls de ceràmica verda.