Església ortodoxa romanesa Sant Jordi
(Barcelona | Navas - Barcelonès)

Barcelona - Església ortodoxa romanesa Sant Jordi, projecte

Barcelona - Església ortodoxa romanesa Sant Jordi, projecte (Foto: TGIN )

AutorTGIN (Lluís Giménez Mateu, Elena Nedelcu)
Situació Carrer Capella, 25
La parròquia ortodoxa de Sant Jordi va ser creada l'any 2001 promoguda pel pare Aurel Bunda. L'edifici del barri de Navas va ser iniciat l'any 2011 i el 2019 encara estava inacabada. El projecte va ser realitzat pel despatx d'arquitectura TGIN de Barcelona (Lluís Giménez Mateu i Elena Nedelcu), amb la col·laboració de l'arquitecte romanès Dorel Cordos. Els requeriments de la litúrgia van condicionar la forma del temple, com explica Xavier Monteys.*

El seu estil, conegut com a estil brâncovenesc*, és inusual a l'arquitectura barcelonina, amb una característica galeria porxada, a dos nivells, al pis superior, i un espectacular cimbori octogonal coronat amb una cúpula. Damunt del nàrtex destaca el mosaic amb la imatge de sant Jordi matant el drac. Compta amb un espai polivalent soterrat cobert amb volta catalana. Al seu costat, el campanar i el discret l'edifici parroquial de maó, enretirat formant una façana corbada i ritmada per les galeries.

*Xavier Monteys: Temple en vuit anys. El País.cat, 4/10/2019

*L'estil brâncovenesc (o renaixement valac) es va desenvolupar a la regió romanesa de Valàquia durant l'administració del príncep Constantin Brâncoveanu, entre els segles XVII i XVIII. Rep influències de l'arquitectura bizantina, otomana i renaixentista.