Església dels Sants Just i Pastor: retaule de la Santa Creu
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, retaule de la Santa Creu

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, retaule de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Església dels Sants Just i Pastor, retaule de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorPere Nunyes
Situació Església dels Sants Just i Pastor: Capella de Sant Feliu
A la capella de Sant Feliu, al costat del presbiteri de l'església de Sant Just, es conserva el magnífic retaule renaixentista de la Santa Creu, pintat pel portuguès Pere Nunyes entre 1525 i 1530, finançat per Jaume Joan de Requesens. L'obra de fusteria, encara plenament gòtica, va ser encarregada al mestre entallador flamenc Joan de Brussel·les.

El retaule està centrat per l'escena de la Pietat i al seu voltant podem contemplar altres escenes de la vida de Crist: l’Anunciació, la Nativitat, l’Epifania, el Calvari, el Davallament de la Creu, l’Enterrament de Jesús i la Resurrecció. Als laterals hi ha representades les figures de sant Pere i sant Pau i a la predel·la tres sants més, que poden identificar-se amb sant Feliu, santa Caterina i sant Zacaries.

Pere Nunyes va ser un dels artistes forans que van treballar a Barcelona al segle XVI per pal·liar la manca de pintors autòctons. El seu estil s'inscriu dins dels esquemes de la pintura flamenca, si bé amb alguns trets qualificats de rafaelistes. Sol, o en col·laboració amb altres artistes, va realitzar obres destacades, moltes d'elles desaparegudes (com el retaule de l'església del Pi). Es conserven al MNAC les portes del retaule de Sant Eloi dels Argenters i al Museu Diocesà el retaule de l'Hospital de Clergues de Sant Sever. Se li atribueix el retaule de la capella del Santíssim de l'església del Miracle, al Solsonès.