Banc Hispano-Americà
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Banc Hispano Americà (plànol, 1911, Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorMiquel Madorell Rius
Situació Fontanella, 6-8 / Estruc, 13
Edifici projectat l'any 1911 i edificat el 1914 per al Banco Hispano Americano que va suposar l'enderrocament de dues cases del darrer terç del segle XIX, la casa Agustín Goytisolo, de 1889, on hi hagué la cerveseria Munich, i la casa Joan Pou, de 1874.

L'edifici va ser projectat per Miquel Madorell Rius (l'Hospitalet de Llobregat, 1869 - 1936) i és contemporani i d'un estil semblant a alguns dels que s'estaven construint a la propera Via Laietana, com el que va fer l'any 1913 Enric Sagnier per al Banc Hispano Colonial. La façana principal està plantejada com un cos simètric, dividit horitzontalment a l'alçada del primer pis per un llarg balcó corregut, amb barana de pedra. A la cantonada s'alça un mirador solemne cobert amb cúpula, configurant una mena de torre, amb un rellotge a la part alta. Els elements decoratius, singularment les pilastres amb capitells jònics o els frontons del coronament, estan extrets del repertori classicista que es reincorpora al llenguatge arquitectònic a partir de la segona dècada del segle XX.

La sucursal de Banc Hispano Americà d'aquest edifici es va fer famosa el 15 d'agost de l'any 1985 quan va ser objecte d'un impressionant robatori en el qual, mitjançant un túnel subterrani que arribava a la cambra cuirassada, els lladres van aconseguir un botí multimilionari.