Sala de la Reial Audiència
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Sala de l'Audiència. Façana interior (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Sala de l'Audiència. Escut de la Inquisició

Barcelona - Sala de l'Audiència. Escut de la Inquisició (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Comtes, 8-10
La Sala de l'Audiència del Palau Reial tenia la seva façana abocada al carrer dels Comtes. Segons Duran i Sanpere, l'estructura de l'edifici és del segle XIII, però al segle XVI es va transformar en un palau renaixentista, reforma que va fer desaparèixer les finestres coronelles, tant les que donaven al carrer com al pati interior, que van ser substituïdes per finestres de llinda renaixentista, amb l'escut de la Generalitat. I encara, al segle XVIII, les monges de Santa Clara van acabar de transformar l'edifici afegint-hi una nova planta i substituint aquelles finestres per balcons.

Seguint aquesta tesi, en fer-se la restauració dels anys quaranta -dirigida per Adolf Florensa- per adequar l'edifici com a seu del Museu Marès, es van reconstruir les finestres coronelles triforades a la ubicació que, segons els seus estudis, devien tenir originalment. En la restauració es va desplaçar també l'escut de la Inquisició, que havia ocupat l'edifici a partir del segle XVI.

A l'interior es van construir tres arcs diafragmàtics, dels quals no hi havia restes, i es va instal·lar un enteixinat procedent d'un edifici del segle XVI que s'estava derruint al passeig Colom, 2.