Sepulcre de Sant Oleguer
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sant Oleguer (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sant Oleguer (Foto: Didier Descouens, 2018)

AutorPere Ça Anglada / Francesc Grau / Domènec Rovira el Jove
Situació Catedral de Barcelona. Capella del Santíssim
A l'interior de la Capella del Santíssim, l'antiga Sala Capitular, hi ha el magnífic sepulcre de sant Oleguer, mort l'any 1137, que va ser bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona i conseller dels comtes Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV.

Va ser canonitzat l'any 1675 i, amb aquest motiu, es va decidir convertir l'antiga Sala Capitular en una capella dedicada al sant, a la qual es va traslladar el sepulcre amb les seves despulles. L'urna funerària, d'estil barroc, és obra de Francesc Grau i Domènec Rovira el Jove, de l'any 1678. Sobre aquesta urna es va dipositar l'estàtua jacent del bisbe, obra gòtica realitzada per Pere Ça Anglada (o Sanglada) l'any 1406.

El sepulcre està fet amb alabastre i és considerat com una de les obres més notables de l'escultura catalana del segle XVII, inscrita dins del corrent classicista del barroc. A banda de la qualitat de la talla i l'ornamentació, és remarcable l'esforç dels artistes en harmonitzar la seva obra amb l'escultura gòtica del bisbe jacent. El resultat és esplèndid i la unitat del conjunt indiscutible.

Cada 6 de març pot visitar-se el cambril, on es pot veure l'urna de vidre que conté el cos incorrupte amb robes de bisbe.