Porta del claustre
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Porta del claustre

Barcelona - Catedral. Porta del claustre (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Catedral de Barcelona. Claustre
Portal tallat en marbre blanc que, molt probablement, era una de les portes de la catedral romànica. Quan es va construir el claustre es va decidir aprofitar-la per comunicar-lo amb l'interior de la catedral. Hi ha hagut força controvèrsia entre els especialistes sobre l'origen d'aquesta porta. Alguns pensen que era una porta lateral i que s'ha conservat in situ, mentre que altres sostenen que era la porta principal i que va ser traslladada. També hi ha la teoria que va ser obrada pels mestres italians que treballaven a la seu al primer quart del segle XIV i que van aprofitar en la construcció elements de l'obra romànica. En termes generals, es pot suposar que la major part de capitells són del segle XIII mentre que els arcs i l'estructura de la porta podrien ser de la primera meitat del segle XIV.

El portal té una estructura formada per cinc arquivoltes apuntades que descansen sobre tres capitells i dos brancals esbiaixats sostinguts per les respectives columnes i contrapilastres. Les arquivoltes estan decorades amb motius geomètrics i els capitells i els àbacs mostren una gran riquesa iconogràfica, amb temàtica bíblica, lluita d'homes i feres i animals fantàstics, a la banda esquerra, i decoració clàssica de tipologia coríntia a la dreta. Al damunt de la porta hi ha afegida una cresteria gòtica amb l'objectiu d'integrar-la a l'estil de la catedral.