Església de Betlem: fornícula de sant Francesc Xavier
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Església de Betlem

Barcelona - Església de Betlem (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorFrancesc Santacruz
Situació Xuclà / Carrer del Carme
A un extrem de la façana principal de l'església de Betlem, a la cantonada entre els carrers del Carme i Xuclà, hi ha una fornícula on s'allotja una imatge de sant Francesc Xavier, un dels sants de referència dels jesuïtes, juntament amb sant Ignasi de Loyola i sant Francesc de Borja, aquests representats a la porta principal.

La fornícula, força monumental, està ornamentada amb elements propis del barroc, com els gerros, les volutes o els relleus vegetals. Pel que fa a l'escultura del sant, el veiem sostenint i mirant un santcrist amb posat reflexiu. Segons Joan-Ramon Triadó*, aqusta obra "ens mostra les limitacions de Francesc Santacruz per donar rotunditat a les figures".

Sobre la cornisa de la fornícula hi ha un medalló amb un text d'Isaïes, 49: dedi te in lucem gentium (t'he establert perquè siguis la llum de les nacions).

*Joan-Ramon Triadó. Història de l'Art Català. Volum V. L'època del Barroc. Edicions 62. 1984