Hospital de la Santa Creu: Porta renaixentista
(Barcelona | Hospital - Barcelonès)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Porta renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2013)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Porta renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Porta renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Portes de l'Hospital de la Santa Creu i de la Torre Vella de Badalona

Barcelona - Portes de l'Hospital de la Santa Creu i de la Torre Vella de Badalona (Foto: Albert Esteves)

AutorAntoni Cuberta, m.o.
Situació Hospital, 56-58
La porta de migdia de l'Hospital de la Santa Creu va passar a ser, l'any 1518, la porta principal del recinte. Va ser executada pel mestre Antoni Cuberta, amb intervenció d'Antoni Papiol, potser aprofitant alguns elements d'una porta més antiga, la qual cosa li proporciona un aspecte híbrid, tot i que l'empremta renaixentista es deixa sentir més que les reminiscències gòtiques. Això l'aproxima més a la porta de la Casa de l'Ardiaca que, per exemple, a la de l'església de Sant Miquel, ambdues coetànies, tot i que l'exemple més semblant que hem trobat és la porta de la Torre Vella de Badalona (veure foto comparativa).

La composició està plantejada amb un gran frontó semicircular, a mode de petxina, que enclou un relleu plenament goticista, amb uns àngels que sostenen un escut, format per una creu i les armes de Barcelona. Emmarquen el frontó tres agulles, les superior rematada per una creu. L'arquitrau i les pilastres dels brancals, coronades amb capitells corintis, estan concebuts a la romana, decorats amb relleus.