Església de Sant Martí
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Església de Sant Martí. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Església de Sant Martí. Façana de la plaça de la Doma

Calonge - Església de Sant Martí. Façana de la plaça de la Doma (Foto: Flamenc, 2012)

Calonge - Església de Sant Martí. Façana de la plaça de la Doma (Foto: Albertvilarmasso, 2013)

Calonge - Església de Sant Martí (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1917)

AutorJoan Aguilà d'Arbúcies, m.o.
Situació Plaça de la Doma, 2
Tot i que el seu origen és molt antic (la seva existència està documentada des de 944), el temple actual va ser alçat entre 1763 i 1772 sobre l'antiga església romànica, de la qual es van aprofitar algunes estructures, entre elles la part inferior del campanar. Es va mantenir també la capella del Roser, que havia estat construïda uns anys abans, entre 1740 i 1750. La nova construcció va canviar l'orientació del temple, amb la intenció que la façana principal estigués situada a la plaça Major.

Es tracta d'un edifici de nau única, molt ampla, coberta amb volta de canó amb llunetes, amb capelles laterals intercomunicades i una capçalera poligonal. La façana principal té el típic coronament mixtilini de moltes esglésies barroques. És remarcable la portalada, flanquejada per dos parells de columnes situades damunt de sengles pedestals, que sostenen un entaulament presidit per un gran relleu amb l'escena de sant Martí oferint la capa a un captaire. Té inscrita la data de 1767. Pren com a model la portada de l'església de Santa Maria de la Bisbal, construïda uns anys abans. Damunt la llinda destaquen especialment els escuts de Bonaventura Osorio de Moscoso i de la seva esposa, Ventura Fernández de Córdoba, senyors de la baronia de Calonge a l'època. Els escuts estan envoltats pel cordó del Toisó d'Or. Als pedestals hi ha l'escut de la vila.