Can Xifró
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Can Xifró

Calonge - Can Xifró

Calonge - Can Xifró (Foto: Flamenc, 2012)

Situació Carrer de l'Hospital, 9
Gran casal construït l'any 1569, data que figura inscrita al portal adovellat, tapat en part per un balcó modern. Presenta finestres emmarcades amb pedra, motllurades, i una torre emmerletada. La façana nord està reforçada amb grans contraforts. Al costat de la casa hi ha un edifici en estat ruïnós, amb un portal adovellat al qual s'accedeix per una escala de pedra.

El cognom Xifró està documentat a Calonge des del segle XVI. Al segle XVII va passar per herència als Paradeda i d'aquests als Pallí, pel matrimoni, l'any 1874, de Francesca Paradeda amb Josep Pallí Martinell, cap dels monàrquics isabelins de Calonge. A la mort de Lluïsa Pallí Paradeda, després de la Guerra Civil, la casa va quedar abandonada¹.

Pere Caner, en el seu article Calonge arqueológico, artístico y monumental, de 1953², descriu l'interior amb detall: Consta de sótanos húmedos y oscuros que servían de bodegas y en un lugar profundo, hay un pozo muy hondo y tétrico que la fantasia popular ha tejido de leyendas. La planta baja no tiene importancia. Los pisos superiores son laberinto de habitaciones y salones. Descuellan la cocina con su chimenea característica del quinientos, una sala circular de recepciones muy bellamente decorada en el techo y en las paredes, y la biblioteca muy rica en libros manuscritos y algún incunable, pero terriblemente abandonada. En el piso más alto hay una escalera de piedra que conduce a un viejo torreón desde el cual se divisa el panorama urbano de la villa, el llano, las montañas y el mar. Desde aquí, en las guerras civiles del siglo pasado, los vigías cipayos acechaban los movimientos enemigos para estar siempre prevenidos a la sorpresa y al ataque, pues en la parte baja tenian situado su cuartel general.

¹ Jaume Aymar i Joan Vicens Tarré. «Can Xifró de Calonge» Estudis del Baix Empordà, 19, Núm. 14. 1995.
² Pere Caner i Estrany, «Calonge arqueológico, artístico y monumental», Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, Vol. 8. 1953.