Casa Rocamora
(Barcelona | Putxet - Barcelonès)

Barcelona - Ballester, 12 (Casa Rocamora). Jardí

Barcelona - Ballester, 12 (Casa Rocamora). Jardí (Foto: Anna Corcoll, 2020)

EstilRomanticisme
Situació Ballester, 12
InterèsEspecial interès Interessant
Tan amagat està aquest palauet isabelí del carrer Ballester, edificat el 1860, que ni tan sols forma part del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de l'Ajuntament, un fet certament insòlit. Actualment, és la seu de la Fundació Rocamora, creada l'any 1976 per Antonio Rocamora Pellicer, Marquès de Villamizar, a partir del llegat de la col·lecció d’art del seu besoncle Manuel Rocamora Vidal (Barcelona, 1892 - 1976), pintor, escriptor i col·leccionista, que va viure en aquesta casa des de 1935. L'havia adquirit a la família Mansana, vinculada a l'empresa Catalana de Gas. Va emprendre la reforma i ampliació de la casa de la mà de l'arquitecte Josep Plantada el 1942. El 1966, la ronda General Mitre de l'alcalde Porcioles suposa la retallada de bona part del seu jardí. La mateixa família Rocamora ven una part del terreny, on es va erigir un edifici, per salvar la casa de la precarietat en què va estar en certs moments.

La fundació, que permet visites concertades, acull un valuós patrimoni artístic amb més de vint col·leccions de temàtica diversa: pintura, escultura, ceràmica, mobiliari antic, vestits, a més d'una biblioteca amb cinc mil volums, Destaquen especialment els quadres de Ramon Casas, la maqueta original en bronze del monument a Cristóbal Colón o el reclam d’Els Quatre Gats que va fer Picasso.